Cinta Itu Ada Harga Atau Free?

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Cinta itu bukanlah free. Dan bukan juga ada harganya.
Cinta itu bukanlah free. Dan bukan juga ada harganya.

Beberapa minggu yang lepas, saya telah diamanahkan atau dalam erti kata lain diupah oleh makcik sendiri untuk menjadi jurugambar untuk majlis perkahwinan sepupu saya.

Mari bercakap (baca:saya tulis, anda baca) mengenai cinta. Saya maksudkan, cinta sesama manusia. Sebetulnya, saya jarang bercakap atau menulis mengenai cinta seseorang dengan seseorang yang lain. Tapi di entri ini, saya mahu menyentuh sedikit soal cinta. Boleh?

Apa itu cinta?

Kerapkali apabila bercakap mengenai cinta, mahu mengaku atau tidak, first impression seseorang atau bayangan di minda seseorang terus akan terbang kepada maksud cinta diantara lelaki dan perempuan. Ini hakikat. Erti CINTA menjadi sempit disebabkan oleh pemikiran tipikal dalam kalangan kita. Sebut cinta, itu mesti diantara lelaki dan perempuan.

Maka saya tertanya-tanya. Adakah cinta itu percuma atau ada harganya? Adakah cinta itu hanya mencintai sahaja dan terus dapat jasad seseorang yang kita cinta? Atau ada perlu yang kita lakukan sebelum bersama dengan orang yang dicintai untuk kehidupan yang tenang?

Sebuah pertanyaan. Yang pastinya, sweet sahaja tidak cukup untuk hidup.

Kalian ada jawapan?
Mahu berkongsi? Silakan.

Semoga ALLAh merahmati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *