Cerita Dalam Jiwa Manusia

Kau melihat seorang manusia itu berjalan seorang diri. Tapi tidak kau tahu dalam jiwanya, ada seribu satu kisah. Dan sebenarnya, kau juga ada.
Kau melihat seorang manusia itu berjalan seorang diri. Tapi tidak kau tahu dalam jiwanya, ada seribu satu kisah. Dan sebenarnya, kau juga ada.

Dari tadi tab browser ‘Add New Post’ ini terbiar begitu saja. Baiklah kiranya saya menuliskan sesuatu. Berbaloi juga elektrik yang diguna. Wifi yang dipakai. Dan kopi yang sedang diminum. Adalah juga suatu out put daripada tiada, kan?

Pernah tak kita terfikir jiwa kita ini sebenarnya macam mana? Atau pernah tak kita terfikir otak kita ini macam mana sebenarnya? Jiwa, menanggung dan memendam banyak rasa. Otak pula, memikirkan bukan satu atau dua perkara. Ada waktunya, saya seakan-akan mahu melihat setiap yang dirasa oleh jiwa dan difikirkan oleh otak atau minda, perjalanannya bagaimana. Dari mana dan ke mana. Boleh?

Senyum.

Sebenarnya, begitulah kita dan begitulah manusia lain yang ada di sekeliling kita. Betapa sebenarnya kita masing-masing ada cerita tersendiri. Ada cerita yang kita dengan Allah sahaja yang tahu. Ada cerita yang kita kongsikan dengan orang lain. Serta ada cerita kita yang umum diketahui oleh orang lain. Semuanya berkenaan cerita. Cerita dari dalam jiwa manusia. Ternyata jasad seorang manusia menanggung banyak kisah.

Dan kau,
apa cerita dalam jiwamu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *