Sabtu ; Mengutip Serpihan Cinta!

Bismillahirrahmaanirrahiim.

kadang kala bila berdepan dugaan yang hebat, kita yang perlu tenang. diam. berjalan dan nikmati kehidupan ini. sesekali berhenti untuk melepas lelahan jiwa - semuanya sudah suratan dari Allah! =)
kadang kala bila berdepan dugaan yang hebat, kita yang perlu tenang. diam. berjalan dan nikmati kehidupan ini. sesekali berhenti untuk melepas lelahan jiwa – semuanya sudah suratan dari Allah! =)

Pernah merasa diduga dengan dugaan yang berat? Dan masa itu ayat, “Sabarlah. InshaAllah, ujian ni dari Allah untuk kau. Ada hikmah,” terasa seperti ayat yang hanya layak dibakul sampahkan. Kerana merasa orang tidak tahu sejak bila kita menyelimuti perjalanan kehidupan dengan sabar. Dan jiwa memberontak, ‘Yang aku perlukan bukan kalian semua suruh sabar dan sabar. Aku perlukan lebih dari sabar, kerana kalian tidak tahu kesabaran yang aku tanggung selama ini!’ Dan pujukan sabar dari orang ramai tidak bererti lagi.

Kalau belum pernah, lambat laun kita pasti akan merasa. Kalau sudah pernah, atau sedang merasainya; maka laluinya dengan caramu yang tersendiri. Namun sangat pasti, dirimu akan mengutip kembali bantuan pujukan ‘sabar’ dari orang lain. Kerana, selain berusaha — dirimu pasti memerlukan kesabaran dalam jiwa. Percaya? Dirimu akan rasa.

Hanya ini dariku sebagai saudaramu – –
semoga Allah mengganjari dengan kebaikan segala kesabaranmu.

Semoga ALLAh merahmati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *