Blog Cinta Ilahi Rotating Header Image

Buku

Geng Pembaca Buku

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Baca buku itu terapi jiwa. Sama seperti kau tahu bahawa Allah Ta'ala sentiasa mendengarkan apa yang kau tuturkan mahupun yang tidak engkau tuturkan.

Baca buku itu terapi jiwa. Sama seperti kau tahu bahawa Allah Ta’ala sentiasa mendengarkan apa yang kau tuturkan mahupun yang tidak engkau tuturkan.

Lepas ni aku nak cari geng pembaca buku yang seminggu sekali jumpa.

Jumpa kat mana-mana tiada hal; tepi padangkah, dalam shopping mall, dalam food court atau kat old town white coffe ke. Dan dalam perjumpaan ala-ala dating itu, kena bincangkan buku yang masing-masing dah baca.

Ulas berdasarkan kefahaman sendiri.

1. Apa yang buat kau tertarik baca buku tu
2. Ulas apa yang kau faham
3. Analisi apa sebenarnya yang penulis buku tersebut hendak sampaikan
4. Apa kaitan terbesar dalam kehidupan yang boleh dikaitkan lepas baca buku tu
5. Macam mana buku yang kau baca tu beri kesan dalam pemikiran kau

Aku dah jumpa ramai geng; geng gajet, geng DSLR, geng sukakan pakaian, geng kasut sneaker, geng edit itu ini. Tapi tak ramai jumpa geng pembaca buku yang obses dengan pembacaannya. Yang dengan pembacaan itu buat dia ketagih. Ketagih dengan buku berbanding semua gajet-gajet yang ada dalam dunia ni.

Aku tengah gian ni. Gian dengan buku.
Gian sorang-sorang agak tak best.

Siapa berani?

Allah Tidak Pernah Jauh – Kenalkan Aku Dengan Diriku

Tuhan, anugerahkan kekuatan dan kesabaran kepada hamba-Mu.

Tuhan, anugerahkan kekuatan dan kesabaran kepada hamba-Mu.

Kenalkan Aku Dengan Diriku

LAUTAN yang luas terbentang di hadapan mata. Nun di sana… kapal-kapal sedang belayar. Saya menunduk 80 darjah, kelihatan beberapa ekor ikan berenang ke sana sini dengan riangnya. Saya lemparkan keropok yang dibeli, mereka makan. Alhamdulillah, ada senyum di hati.

Mendongak pula ke langit. Awan nampak cantik. Langit memancarkan biasan warna biru yang mendamaikan jiwa. Ya, itu yang saya lihat. Tapi saya yakin, dari atas sana, saya juga sedang dilihat dan diperhatikan.

Lalu saya perhatikan diri saya sendiri. Saya kenal dengan benda-benda di persekitaran. Saya kenal insan-insan selain diri saya; keluarga saya, sahabat saya, kawan-kawan. Saya tahu membaca, saya tahu mengira, saya tahu menilai itu dan ini.

Tapi, adakah saya kenal, tahu dan menilai diri saya sendiri?

(more…)

Allah Tidak Pernah Jauh – Her Reviews

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Bukanlah Allah itu yang menjauh. Tapi kita yang telah tersasar jauh. Credit Picture : https://www.facebook.com/AllahTidakPernahJauh

Bukanlah Allah itu yang menjauh. Tapi kita yang telah tersasar jauh.
Credit Picture : https://www.facebook.com/AllahTidakPernahJauh

When I announced in March that the book I’ve wrote will be publish in Malaysia, she’s the one of my friend that so excited and happy for me. A very kind person, she’s my classmate during in high school before. I remembered in Jun 2013, she’s told me about the book’s sold out everytime she come to buy when she just got her salary on that month.

I remembered once she inbox me, “Su, aku dah minta reserve buku kau. Dapat gaji aku beli!”

And when she told me that she’s got the book and already finish reading it, I came up with idea to ask her what are her opinion upon the book. And this is her reviews (sikit).

(more…)