KEMI – Cinta Kebebasan Yang Tersesat

Assalamu’alaikum wbt.

KEMI - Cinta Kebebasan Yang Tersesat
KEMI – Cinta Kebebasan Yang Tersesat

Saya sedang baca buku ini.

Tajuk Novel : KEMI
(Cinta Kebebasan Yang Tersesat)

Saya suka, sebab penuh dengan fakta dan kajiannya yang bukan semata-mata cerita dongeng, tapi penuh fakta.

Bagaimana seorang santri (pelajar pondok) yang menjadi harapan Kyai Rois boleh terjebak dengan pemikiran-pemikiran liberal seperti ini malah menjadi antara orang yang menjadi tulang belakang pergerakan pemahaman ini.

Katanya semua agama sama. Konsep ketuhanan dalam semua agama sama.

Seorang pelajar pondok di sebuah negeri di Indonesia, Kemi (Ahmad Sukaimi) yang telah termakan dengan bait-bait indah Fursan untuk memperjuangkan kesemarataan hak beragama dalam semua agama meninggalkan pondok pengajiannya dan menuntut di Universiti yang mengajarkan mengenai semua agama, yang mana pelajarnya terdiri lebih kurang dalam 100 orang.

Perjuangan mereka mengatakan bahawa agama itu, semuanya sama. Semua Tuhan yang dianggap dalam semua agama itu, sama katanya.

Continue reading “KEMI – Cinta Kebebasan Yang Tersesat”

Geng Pembaca Buku

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Baca buku itu terapi jiwa. Sama seperti kau tahu bahawa Allah Ta'ala sentiasa mendengarkan apa yang kau tuturkan mahupun yang tidak engkau tuturkan.
Baca buku itu terapi jiwa. Sama seperti kau tahu bahawa Allah Ta’ala sentiasa mendengarkan apa yang kau tuturkan mahupun yang tidak engkau tuturkan.

Lepas ni aku nak cari geng pembaca buku yang seminggu sekali jumpa.

Jumpa kat mana-mana tiada hal; tepi padangkah, dalam shopping mall, dalam food court atau kat old town white coffe ke. Dan dalam perjumpaan ala-ala dating itu, kena bincangkan buku yang masing-masing dah baca.

Ulas berdasarkan kefahaman sendiri.

1. Apa yang buat kau tertarik baca buku tu
2. Ulas apa yang kau faham
3. Analisi apa sebenarnya yang penulis buku tersebut hendak sampaikan
4. Apa kaitan terbesar dalam kehidupan yang boleh dikaitkan lepas baca buku tu
5. Macam mana buku yang kau baca tu beri kesan dalam pemikiran kau

Aku dah jumpa ramai geng; geng gajet, geng DSLR, geng sukakan pakaian, geng kasut sneaker, geng edit itu ini. Tapi tak ramai jumpa geng pembaca buku yang obses dengan pembacaannya. Yang dengan pembacaan itu buat dia ketagih. Ketagih dengan buku berbanding semua gajet-gajet yang ada dalam dunia ni.

Aku tengah gian ni. Gian dengan buku.
Gian sorang-sorang agak tak best.

Siapa berani?