Cerpen : Kerana Kamu Sahabatku (1)

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Credit picture : http://oer-wout.deviantart.com/
Credit picture : http://oer-wout.deviantart.com/

“Wan, kalaulah satu hari nanti aku menjadi orang yang sangat lain daripada diri aku yang sekarang. Err, maksud aku, jadi jahatkah? Kamu masih nak jadi sahabat aku tak?”
Tanya Suib sambil berseloroh.

Pemandangan yang sungguh indah pada petang itu. Usai solat Asar, Suib dan Ikhwan sepakat untuk duduk bersantai di tepi pantai pasir putih.

Syed Muhammad Nurul Ikhwan tersenyum.

“Kamu rasa, saya nak biarkan Iba ke jadi macam tu? Naa. Takkan, inshaAllah. Saya tetap akan jadi sahabat Iba walau apapun. Bukankah sahabat itu diwaktu susah dan senang,” Ikhwan menjawab sambil mengenyitkan mata kepada Suib.

Abdul Suib tersengih menampakkan barisan giginya yang teratur.

“Entahlah. Tiba-tiba terfikirlah, Wan. Dimasa depan, aku tak tau nasib aku macam mana. Lagi-lagi bila kita dah bawa haluan masing-masing.. Berjayakah aku ek? Kot aku jadi gangster ke, Ah Long ke, perompak bersiri ke. Eh, ada ke perompak bersiri?” Ketawa Suib pecah. Tangannya menolak bahu Ikhwan.

Ikhwan turut tergelak kecil, menolak cermin mata ke pangkal hidung.

Continue reading “Cerpen : Kerana Kamu Sahabatku (1)”