Blog Cinta Ilahi Rotating Header Image

July, 2012:

Random Thoughts #4 – Anything Could Be Worse

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Bila mata membaca aksara demi aksara. Bila dunia tanpa sempadan.
Bila gerak tangan tanpa terkawal.

Maka, apa yang baik boleh sahaja menjadi buruk.
Tali pun akan tidak mampu menjeratnya.

# anda jumpa signifikannya?

Ada Satu Panggilan

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Terasa jiwa gelisah. Berjalan dan berjalan seorang diri; masuk kedai buku, mencuci mata dengan kitab-kitab yang belum masih mampu untuk dimiliki. Merakam peristiwa jalanan melalui lensa. Nyata kegelisahan itu masih ada.

“Tuhanku, petanda apa Kau kirimkan kali ini?” soal sekeping hati.

Akhirnya berjalan dan berjalan lagi.

6:58 pm, UTP – Seri Iskandar, Perak

7:07 pm, UTP – Seri Iskandar, Perak

7:08 pm, UTP – Seri Iskandar, Perak

7:10 pm, UTP – Seri Iskandar, Perak

Gambar pemandangan di atas ketika mengunjungi seorang sahabat yang dikasihi.
Terima kasih kepadanya yang sudi menerima saya sebagai tetamunya.

Kadang-kadang, ‘bicara’ Allah Ta’ala itu disampaikan secara halus kepada kita. Sehalus-halusnya. Melalui perantaraan seni alam, melalui ragam manusia di sekeliling kita. Melalui kejadian-kejadian yang berlaku dalam kehidupan seharian. Macam-macam.

Allah kan punya cara-Nya yang tersendiri. *senyum

(more…)

Random Thoughts #3 – Nobody’s Perfect

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Don’t be so hard. Just be yourself =)

She smiled. There was a relief.

“Pakaian saya memang macam ni. T-shirt labuh yang dah lama. Seluar layaknya nak pi joging. Jubah saya semuanya simple. Mendatar je tanpa ada warna macam warna pelangi. Kosong tanpa ada apa-apa. Nothing interesting. Kita pakai nak tutup aurat, bukan nak tayang baju siapa paling cantik. Oh dan ini, saya setia pada beg kura-kura saya (known as beg sandang) walau ke mana-mana pun. Dalamnya ada dompet. Dan saya dah terbiasa bawa buku bila pergi travel ke mana-mana. Inilah saya. Seems selekeh, yes?” Saya mengangkat beg sandang bergambar Google itu (haha).

“Nanti kalau nak jalan asing-asing, saya tak kisah. Saya faham je..” Saya menduga. Tapi saya betul tak kisah.

Wajahnya berubah eskpresi. “Eh tak! tak! tak! Saya cuma suka je. Don’t get me wrong..”

Saya gelak.
Hahaha.

She’s a good person actually. I’m happy for her.
Nobody’s perfect.

She has her own past history. And looking at how she changes and develops into a good muslimah, makes me think deeply about myself. I hope, we never give up on becoming a good person, a good muslim. I pray for myself, for each of us. InshaAllah.

May Allah bless.